На 24 юни честваме един необикновен празник – Еньовден. Според разпространеното поверие,

...
На 24 юни честваме един необикновен празник – Еньовден. Според разпространеното поверие,
Коментари Харесай

Еньовден е!

На 24 юни честваме един невероятен празник – Еньовден. 

Според публикуваното вярване, в среднощ против Еньовден небето се отваря – стават чудеса, само че и черни вълшебства. Сънищата са оракулски. 

Нощта против празника е изпълнена с особена мощ и тайнства. Вярва се, че в нея билките са най-лековити, по тази причина рано заран на Еньовден моми и дами, врачки, баячки и магьосници събират билки, които употребяват за лек и вълшебства през цялата година.

Първоначално празникът е съвпадал с лятното слънцестоене, по тази причина доста от поверията и обичаите са свързани с култа към него.  

Според поверията, от този ден продължителността на деня стартира да понижава, а годината клони към зима. Сутринта на Еньовден преди да поеме дългия си земен път слънцето стопира да си почине, и окъпано в " живата вода “, изгрява доста рано, с цел да се елементарни със света, който няма да види до следващата година, а в нощта против празника водата става лековита. После се отърсва, и росата, която пада е с особена магическа мощ. Затова се е хубаво преди изгрев да се измием в течаща вода.

За лекуване и гадаене, при залез слънце на самия Еньовден се взима от чист сладък извор  " мълчана вода “. Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им младоженец ( " Ладуване “). През нощта против празника не трябва да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, с цел да не се поболее член на семейството.

Имен ден честват хората, носещи имената Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР